I ove je godine pomorsko učilište Adria Libar održalo susret Yachting & Wine koje je okupilo predstavnike čarter industrije te zanimljive predavače. Dugo očekivani event u nautičkoj struci održao se u predivnom okruženju Vinarije Baraka, a organizatori kažu kako je cilj ovakvih susreta okupljati suradnike iz branše s kojima dijele iste vrijednosti.
Pomorsko učilište Adria Libar i Vinarija Baraka i ove godine su bili domaćini Yachting & Wine susreta. Okupili su oko 70 poslovnih partnera učilišta, predstavnika čarter industrije, kapetana, skipera, predavača, predstavnika medija i raznih institucija Šibensko – kninske županije. Na događaju koji se održao u četvrtak 27. travnja 2023. u Vinariji Baraka, iskoristili su predivan dan za odmak od uredske svakodnevnice za druženje nautičara.
U domaćinskoj atmosferi u predivnom prirodnom okruženju Vinarije Baraka, kako to organizator već nekoliko godina čini, spojio se užitak posla i druženja. Nakon 2 godine neodržavanja zbog pandemijskih okolnosti, organizatori su prošle godine nastavili tradiciju, a ove godine se vratili na početnu ideju susreta.
U ležerno-poslovnoj atmosferi informirali su nautičare o aktualnostima u poslu uz interesantne sugovornike na krajnje zanimljivom panelu, a druženje se nastavilo uz vrsna vina te velik izbor hrane koja se za uzvanike pripravljala na licu mjesta.
Predstavnici Adria Libra kažu kako je namjera Yachting & Wine susreta okupljati suradnike iz branše s kojima dijele iste vrijednosti i razmišljanja o nautici u Hrvatskoj uz dugoročni razvoj. Poseban naglasak se stavlja na sigurnost, održivost i podizanje razine nautičke usluge.
Uzvanike je na samom početku pozdravio domaćin Filip Baraka, vlasnik obiteljske butik vinarije Baraka koja trenutno proizvodi 30.000 butelja vina i uz obiteljsku povezanost s morem, uspješno spaja ljubav prema vinu i moru kroz doista jedinstvenu priču.
Panel predavanje nastavilo se kroz ugodne razgovore u odličnom društvu sugovornika, koje je vodila Katarina Barić iz učilišta Adria Libar, a prema temama:
Sugovornik na početnom dijelu panela je bio Marijan Dželalija, koji je u nautici svima dobro poznat. Marijan, iako po struci diplomirani kineziolog, već je 13 godina u osiguranju nautičara, a inače je zaljubljenik u jedrenje i stručnjak u području maritimnih osiguranja.
Marijan je uzvanicima predstavio Yacht-Pool International, tvrtku s 45 godina iskustva u osiguranju brodica, jahti i skipera na području Mediterana - u Hrvatskoj s uredom u Poreču.
Brojni razgovori na sajmovima s kojima se konstantno susretao s učilištem i njegovim radom, nekako su prirodnim putem doveli Marijana ove godine na Yachting & Wine. Odgovarao je na pitanja vezana uz osiguranja plovila, skipera, kaska, skiperske odgovornosti i ostalih pokrića. U svom se izlaganju dodirnuo i „najosjetljivijeg“ pokrića gubitka prihoda u čarteru i pogonskih šteta. A ta je tema ujedno bila i posebno interesantna vlasnicima čartera.
Idućeg sugovornika panela nije trebalo posebno predstavljati. Ivica Žuro je, nakon svoje dugogodišnje karijere u bankarstvu, danas vrhunski savjetnik za financiranje i upravljanje u poduzetništvu u tvrtki MM Beneficium.
Uža specijalnost su mu financiranje, refinanciranje povoljnijim kreditiranjem, organizacijska poboljšanja, uštede na troškovima poslovanja. O tim je temama Ivica i govorio na panelu te se stavio na raspolaganje poduzetnicima u nautici za pomoć.
Osim što je zabavan sugovornik, Ivica je i strastveni kvizaš, bivši košarkaš, a njegov poseban stil pisanja lako je primjetljiv kroz njegove blogove što na društvenim mrežama, ali i kroz brojne ciljane medije i platforme.
Sve ono složeno u temama kao što su financiranje putem banaka, fondova, potpora, investicijske studije i elaborati, Ivica opisuje razumljivim jezikom. U svom izlaganju Ivica je posebno pohvalio Šibensko – kninsku županiju kao jednu od aktivnijih po pitanju potpore poduzetnicima, subvencioniranju kamate, te općenito sluhu i razumijevanju za poduzetnike.
Na susretu Yachting & Wine ove su se godine predstavili Beti Puž, voditeljica marketinga i Petar Kir Hromatko, direktor i suosnivač Skener Yachtinga. Ovi su mladi poduzetnici i diplomirani kineziolozi, organizatore oduševili već pri prvom susretu prošle godine na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu.
Unikatnim idejama i projektom koji nudi nešto drugačije u nautici s ciljem produženja nautičke sezone i originalnom ponudom, primjer su mladih koji razmišljaju kako ostati živjeti, ali i raditi u Hrvatskoj.
Skiperi tvrtke Skener Yachting, redom diplomirani kineziolozi, spojili su pedagogiju i svoja dosadašnja znanja sa posebnim vještinama u kojima su specijalizirani kao instruktori. Dakle vještine kao što su jedrenje na dasci, joga, fitness, masaža te plivanje u jedinstvenu nautičku ponudu koja spaja aktivan odmora i animaciju.
Nakon službenog programa susreta Yachting & Wine, duženje sa uzvanicima i gostima govornicima se nastavilo na terasi vinarije uz degustacije vina i lokalne hrane u idealnoj atmosferi vinarije i njenih vinograda.
Organizatori su željeli ujedno i potaknuti nautičare u isticanju lokalne gastronomske ponude budući kako su upravo nautičari promotori destinacija.
Chef Mate Sučić je podijelio svoje kuharsko umijeće sa oduševljenim uzvanicima, ali ujedno i svoje zadovoljstvo sa nagradom za Mladog Chefa 2023, koje mu je samo nekako dana prije ovog susreta, u Zagrebu uručio Gault & Millau.
Ako je suditi prema specifičnom okruženju u njegovom restoranu Campanelo u kojem gradi svoju obiteljsku priču i ponudu te ljubavi koju gaji prema kuharskom pozivu i lokalnim namirnicama, sigurni smo kako će se za ovog mladog chefa još mnogo toga dobroga čuti.
Prema reakcijama uzvanika, domaćini Adria Libar i Vinarija Baraka su i ove godine pružili poseban doživljaj. Kako i ne bi, jer povezujući ljubav prema nautici i podneblju u kojem razvijaju posao, grade posebne odnose kroz okupljanja i druženja u zajednici nautičara.
Prijavite se na newsletter i primajte najnovije trendove i savjete ravno u Vaš inbox
Digitalna transformacija danas je više od trenda – ona je bit opstanka i rasta. Ipak, uspjeh nije zajamčen, a mnoge tvrtke nailaze na uvijek iste prepreke. Što smo naučili iz izazova i prilika koje je donijela 2024.? Andreja Fazlić donosi 5 ključnih pouka koje vam mogu pomoći da svoje poslovanje prilagodite novom dobu i iskoristite tehnologiju na pravi način. Spremni za promjenu? Saznajte kako.
Ključni izazovi poput visokih troškova marina, dumping cijena i nelojalne konkurencije, kao i nedovoljne promocije nautičkog turizma od strane županijskih turističkih zajednica realnost su hrvatskog čartera. U nastavku saznajte rezultate anonimnog upitnika kao i konkretne incijative za pravednije i konkurentnije tržište te osigurali kvalitetan razvoj hrvatskog nautičkog turizma.
Čarter industrija se nalazi na prekretnici, suočena s ekonomskom nesigurnošću, promjenjivim zahtjevima kupaca i potrebom za većim povjerenjem i transparentnošću. Dok se regije poput Hrvatske bore, druge se održavaju stabilnima. Usred izazova, inovacije poput napredne zaštite plaćanja i certifikacijskih oznaka čine veliku razliku. Hoće li se industrija prilagoditi i napredovati ili propasti?
Jeste li ikada razmišljali o tome kako vas ljudi pronalaze? Znate li što je to lokalni SEO? Znate li i koliko je važan? Dajemo vam odgovor na to pitanje, kao i smjernice kako da uvijek ostanete relevantni. Barem na lokalnoj razini.